Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Ağaoğlu itirafı: Uludağ’da ormana yaptığı kaçak yapılarına göz yumduk, yine de yaranamadık
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uludağ’daki yatırımlarıyla ilgili bakanlığı suçlayan Ali Ağaoğlu’na cevap vereceğim derken Ağaoğlu’na yaptığı ‘kıyağı’ da da itiraf etmiş oldu. Bakanlık, açıklamasının bir yerinde ‘Ağaoğlu Hotel için yer verdik, Ağaoğlu o alanla yetinmedi ve imar planına aykırı olarak ormana kaçak bina yaptı. Biz kaçak yapıların yıkılması için tebligat gönderdik, ama Ağaoğlu bu kaçak binaları hala yıkmadı’ diyor kısaca.
Normal koşularda kurumları muhattap alması beklenen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iki sorumuz var:
1. Bakanlığınızı hem de sokak ağzıyla suçlayan bir kişiyi muhattap alıp cevap vermek standart uygulamanız mıdır? Yoksa söz konusu Ali Ağaoğlu değil de sıradan bir yurttaş olsa yine aynı hassasiyetle cevap verir miydiniz?
2. Ağaoğlu’nu halka şikayet edip yakınacağınıza yaptığı hukuksuzlukları engellemeyi düşünüyor musunuz?
Ali Ağaoğlu iki gün önce yaptığı açıklamada, Uludağ’daki kayak merkezlerinin sorumluluğunun Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınıp Bursa Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini söylemişti. Gerekçe olarak da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Uludağ’a gıcık olmasını göstermişti.
Bakanlık, Ali Ağaoğlu’nun bu açıklamasına çok içerlemiş olacak ki bugün ‘Ağaoğlu’nun yediği önünde yemediği arkasında’ minvalinde bir açıklama yayınladı. Medya tarafından ‘zehir zemberek’ diye nitelendirilen açıklamada şöyle deniyor: ‘Ağaoğlu Hotel için bakanlığımızca tahsis yapılmış, ancak tahsis sınırlarının dışına çıkılarak imar planına aykırı olarak orman alanına kaçak bina yapılmıştır. Bu kaçak binalar 2000 yılından önce dönemin siyasilerince bürokratlar üzerine yapılan baskılarla gerçekleştirilmiştir. Bu kaçak yapıların yıkılıp imara uygun hale getirilmesi için ilgili firmaya tebligat yapılmış, ancak bu güne kadar bir işlem yapılmamıştır.’ Yani Ağaoğlu kaçak yapılarını yıkmamakla kalmayıp yüzsüzce T.C.’nin bir bakanlığını suçluyor, o Bakanlık da verdiği yanıtta ‘ama sen de hala kaçak yapılarını yıkmadın’ diye şikayetleniyor.
Bakanlık Ali Ağaoğlu’nun sokak ağzıyla yaptığı suçlamaları o kadar ciddiye almış ki Veysel Eroğlu’nun Uludağ’a ‘gıcık’ olması suçlamasını bile cevaplamış: ‘Veysel Eroğlu’nun inadı ve Bursa’ya gıcıklığı hususuna gelince, bu tek kelimeyle abesle iştigaldir. Böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildir.’
İHA’nın verdiği habere göre: Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Yapılan haberlerde Uludağ’ın orman kanunu ile yönetilemeyeceği, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun inadından vazgeçerek Uludağ’ın yönetimini Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne vermesi gerektiği, Uludağ’ın ötekileştirildiği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa’ya gıcıklığının olduğu gibi akla ziyan ifadeler yer almaktadır. Keşke bu toplantıda yapılan açıklamaları haberleştiren basın mensupları, otel yöneticilerinden aldığı bilgilere ilave olarak Uludağ Milli Parkı Müdürlüğü veya Bursa’da bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de konuşarak yazısını yazmış olsa idi. O zaman inanıyoruz ki bu tür yanlışlıklara düşülmezdi.
Ağaoğlu Hotel için bakanlığımızca tahsis yapılmış, ancak tahsis sınırlarının dışına çıkılarak imar planına aykırı olarak orman alanına kaçak bina yapılmıştır. Bu kaçak binalar 2000 yılından önce dönemin siyasilerince bürokratlar üzerine yapılan baskılarla gerçekleştirilmiştir. Bu kaçak yapıların yıkılıp imara uygun hale getirilmesi için ilgili firmaya tebligat yapılmış, ancak bu güne kadar bir işlem yapılmamıştır.
“BİRİLERİ İSTİYOR DİYE ULUDAĞ MİLLİ PARKI KİMSEYE FEDA EDİLMEYECEKTİR”
Diğer yandan medyada yer bulan haberlerde Uludağ’ın Erciyes Dağı kayak merkezi ve Palandöken Dağı kayak merkezleri ile kıyaslanmasının da doğru olmadığını belirtilen açıklamada, “Öncelikle altının çizilmesi gereken bu misal olarak verilen kayak merkezlerinin milli park statüsünde bulunmamasıdır. Dolayısı ile buralar, birer kayak merkezi olarak planlanmış ve düzenlenmiştir. Uludağ’da ise hem orman alanı hem de Milli Park vasfı bulunmaktadır. Burada yapılacak işlerin Milli Park Gelişim Planlarına uygun olarak yapılması mecburiyeti kanuni bir vecibedir. Milli Park statüsünün kaldırılması halinde ise Uludağ’da çivi çakmak bile mevcut orman kanununa göre mümkün değildir.
Ayrıca bir milli parkın yönetiminin belediyelere devredilmesi örneği dünyada yoktur. Uludağ Milli Parkı’nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında “Milli Park”, 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise “Ormanlık Alan” statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun inadı ve Bursa’ya gıcıklığı hususuna gelince, bu tek kelimeyle abesle iştigaldir. Böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildir. Bakanlığımızın Bursa’ya yaptığı yatırım ve hizmetlere bir göz atılması halinde böyle olmadığı açıkça ortaya çıkacaktır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa’ya son 14 yılda içme suyu, sulama, ormancılık, korunan alanlar ve meteoroloji alanlarında 2,6 milyar liradan fazla yatırım yapmıştır ve yatırımcı kurumlar arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ardından ikinci sırada gelmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Uludağ’ın ülke mirası olarak en güzel şekilde korunması ve tabii güzelliğine zarar vermeden kullanılması gereken bütün tedbirleri almaktadır. Uludağ’ı istediği gibi yönetmek kimsenin haddine değildir ve birileri istiyor diye Uludağ Milli Parkı kimseye feda edilmeyecektir” denildi.
(KOS Medya – 21 Mart 20179
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder